Čokolády z alternativních mlék? Proč ne! Silvie Steinerová se svým manželem vytvořili českou rodinnou firmu zaměřenou na výrobu kvalitní čokolády Steiner & Kovarik. Silvie ručně maluje všechny obaly a plánuje další rozšíření sortimentu rostlinných čokolád.
Kdy a jak jste zjistila, že čokoláda patří neodmyslitelně k vašemu životu a co jste se s tím rozhodla udělat?
Dost brzy – někdy v ranném dětství, ale chvíli trvalo, než jsem přišla na to, že se to jednou stane i mou profesí. To se změnilo v roce 2005, kdy jsme s obchodním partnerem identifikovali „díru na trhu“ ve formě kvalitní čokolády ve vkusných obalem s Prahou – jako dárek pro turisty. V roce 2011 jsem se potkala se svým životním partnerem a celý koncept se prohloubil a pozměnil. Začali jsme vyrábět i vlastní čokoládu bean to bar.
Vaše pražská čokoládovna Steiner & Kovarik není jen tak obyčejnou čokoládovnou. Na zemi je květ života, čokoládové boby nakupujete fair-tradově, děláte ruční výrobu, propojujete mandaly a čokoládu, vyrábíte čokoládové tabulky také z rostlinného mléka a dostáváte mezinárodní ceny za výrobu nugátu. Můžete nám popsat co vás k těmto jednotlivým činnostem vedlo?
Ke všemu nás vedl vývoj na osobní i profesní úrovni. Věříme, že energie, se kterou děláte cokoliv, se odrazí ve výsledku. Pokud dělám vše s láskou – s energií radosti, jsem si jistá tím, že to zákazník pocítí. Kakaové boby nakupujeme jen direct-trade, což znamená, že je kupujeme přímo od farmáře, kterému platíme takovou cenu, jakou on potřebuje. To je dle mého názoru jediný funkční fair-trade model. Na získané mezinárodní ocenění jsme hrdí, nejsou jen za nugát, ale také za naše dražé, pralinky i bean to bar čokoládu (máme dokonce osm oceněných produktů, většinou i několikrát). Pro nás je ale důležitá udržitelnost na všech úrovních – tedy jak na osobní, tak v souvislosti s životním prostředí.
Je škoda, že Češi často vědí o výrobě čokolády jen velmi málo. I proto jsme se rozhodli dělat v této oblasti také osvětu. Čokoláda je skvělá záležitost, pokud se při výrobním procesu nezničí. Kakao patří do superfood, tedy do superpotravin a když víte, jak s tím naložit, téměř všechny benefity mohou zůstat i v konečném produktu. Musí být kvalitní boby, ostatní vstupní suroviny a hlavně nealkalizovat, což se děje zhruba u 90% supermarketových čokolád.
Rostlinné mléko jste začali používat pro výrobu na základě poptávky nebo jak to vzniklo a jaké jsou rozdíly mezi čokoládou z klasického a rostlinného mléka?
V osobní rovině jdeme cestou odklonu od živočišné produkce, tak to chceme implementovat i do profesního života. Rozdíl je v chuti, ale hlavně v energii produktu.
Jaké „rostlinné“ čokoládové produkty tedy u vás najdeme, kde je lze koupit a co v tomto duchu ještě chystáte?
Momentálně máme v nabídce dvě čokolády s kokosovým mlékem a od začátku prosince bude v prodeji také čokoláda s mandlovým nebo s rýžovým mlékem a v roce 2022 uvedeme na trh ještě čokoládu s mlékem z kešu ořechů. Následovat bude i dražé, které v současné době vyrábíme na zakázku.
Budete součástí akce Taste Fake MILK v Černé labuti. Na co se tam pod vaší taktovkou můžeme těšit?
Právě na čokolády bean to bar s alternativními mléky!
Více na: