V Německu nedávno vyšla kniha Medical Cuisine a hned se stala bestsellerem. Proč? Protože pravděpodobně všichni podvědomě vnímáme, že jídlo se podepisuje na tom, jak funguje naše tělo a jak svěží je naše mysl. U většiny z nás to ale zůstává v rovině zbožného přání a realita je zcela jiná. Úspěšná kniha je zkrátka jen důkazem toho, že jídlo funguje jako lék. A my vám z ní přinášíme jeden jednoduchý veganský recept!
Rozumné a rozmanité stravování zůstává mnohdy jen naší vysněnou metou, které se sem tam dotkneme. Proto se kniha Medical Cuisine tak dobře prodává. Chceme si totiž koupit své zdraví. Bohužel je to ale jedna z věcí, kterou si koupit nelze. Musíme začít u vlastního přesvědčení a po malých krůčcích ladit své stravovací návyky.
Kniha navíc nic nezakazuje, nenakazuje, pouze inspiruje. Je plná zdravých receptů a zajímavých informací nejen o tom, co je všem zřejmé – například, že bílý toast, párek a marmeláda k snídani, hranolky s masem k obědu a chleba s paštikou k večeri asi není úplně to nejlepší pro naše zdraví, ani planetu, pro kterou může být takové jídlo velkou ekologickou zátěží. V jakém slova smyslu? Velké množství masa z nehumánních chovů, ovoce a zelenina z druhého konce světa a GMO potraviny po sobě totiž bez debat zanechávají velké jizvy na zdraví nás i planety.
Naše strava přitom může mít jak léčebný, tak preventivní účinek. A k planetě se navíc chovat šetrně. Stačí tomu jít naproti. Můžete začít třeba následujícím receptem na veganskou pannacottu z mandlového mléka.
VEGANSKÁ VANILKOVÁ PANNACOTTA S MALINAMI A PRAŽENÝMI MANDLEMI
Recept pro: 4 osoby
Příprava: cca 25 min. + doba chlazení: 1 hodina
Kalorie/ 1 porci: cca 160 kcal (4g bílkovin, 7g tuků, 17g sacharidů, 5g vlákniny)
INGREDIENCE: 1 vanilkový lusk/ nastrouhaná kůra z 1 bio citronu/ 100 g ovesné smetany/ 300 ml mandlového mléka/ 4 lžíce agávového sirupu/ 10g organického agar-agaru (rostlinné želírovací činidlo)/ 300g čerstvých malin (můžete použít i jiné ovoce)/ 30g mandlí nasekaných na plátky/ čerstvá máta
POSTUP:
1. Vanilkový lusk podélně rozpůlte a vyškrábněte dužinu. Poté vložte lusk, dužinu, nastrouhanou citronovou kůru, ovesný krém, mandlový nápoj a agávový sirup do hrnce. Vmíchejte agar-agar(přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností) a přiveďte na 2 minuty k varu. Následně směs přelijte přes jemné síto do mísy.
2. Tuto směs za stálého míchání mírně ochlazujte v lázni se studenou vodou, dokud nezačne houstnout. Tím zabráníte usazování vanilkové dužiny na dně misek. Směs nalijte do formiček a vložte na hodinu do chladničky.
3. Maliny omyjte. Polovinu z nich rozmixujte najemno ručním mixérem. Poté pyré propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka (nemusíte). Na pánvi bez použití tuku orestujte plátky mandlí dozlatova.
4. Pannacottu vyjměte z formiček, naaranžujte na čtyři talíře a přelijte ji malinovou omáčkou. Posypte navíc opraženými mandlemi a ozdobte zbylými malinami a lístky máty (ideálně v bio kvalitě).
Recept pochází z knihy Medical Cuisine, která právě vyšla ve vydavatelství Gräfe und Unzer. Okamžitě po jejím vydání se vyšplhala na první místo v žebříčku bestselerů – Spiegel Bestseller.