Je zřejmé, že poptávka po rostlinné stravě roste. Potvrdit to může Nguyen Tuan Dung, který v Praze otevřel vůbec první Loving Hut. Dnes nestačí otevírat další pobočky. Nejklíčovější z nich je v prvním patře Domu Černá labuť na pražském Poříčí.
Co ve svém byznyse nabízíte a z jakého důvodu jste se rozhodli jít veganskou cestou?
Zaměřujeme se plně na 100% veganské pokrmy včetně dezertů. Pro tento směr jsme se rozhodli před dvanácti lety, protože jsme sami byli vegani. Odhodlali jsme se tedy přiblížit lidem to, co máme rádi – veganské pokrmy.
Veganství je životní styl, o co v něm podle vás jde, jak ho vnímáte osobně?
Podle mě si každý sám vybírá to, jakým směrem se v životě bude chtít vydat, svůj životní cíl a dle toho vypadá cesta k němu. Proto i důvody k veganské stravě má každý odlišné. Někdo se pro veganskou stravu rozhodne z přesvědčení, že zvířata zkrátka nepatří na talíř, někdo se chce jen odlišit a někdo se pro takovou cestu rozhodne kvůli zdravotním problémům.
S jakými třemi předsudky od společnosti se nejčastěji v rámci svého byznysu setkáváte?
S praktickými i úsměvnými. Často se lidé ptají, zda poskytuje veganská strava dostatek živin a zda tělu něco na takové stravě nechybí. Setkávám se ale také od některých lidí dost často s otázkou, co vůbec vegani jedí, že si to nedokáží představit. No a asi nejabsurdnější je dotaz, zda nejsou vegani nějaká sekta!
Vnímáte Českou republiku ve vztahu k veganství jako pokrokovou a jak si stojíme v Evropě, popř. ve světě?
Myslím si, že veganství všeobecně už není neznámý pojem ve světě. A co se týče Česka, tak dle mého názoru jsme na tom dobře. Nabídka veganských pokrmů se ale zatím bohužel soustředí spíše do hlavního města Prahy. Je zřejmé, že existují zatím značné rozdíly mezi velkými a menšími městy co do nabídky veganských pokrmů.
Myslíte si, že pandemie pootočila vztahem člověka k přírodě ve smyslu jeho dopadu na planetu?
Myslím si, že nás donutila o tom minimálně přemýšlet, ale dopad – čili reálné pootočení – bude podle mě ve výsledku velmi těžké.
Co je podle vás v oblasti potravinářského průmyslu a stravování tím, co má do budoucna pro planetu udržitelný směr?
Vnímám, že se různé firmy poslední dobou snaží vymýšlet různé eko produkty, které jsou pro planetu příznivé či ji méně zatěžují. Mezi ty patří rozhodně i alternativy masa, micro greens, atd.
Alternativy k živočišným produktům jsou čím dál tím běžnější, proč by je podle vás měl člověk, který s nimi dosud nepřišel do kontaktu, vyzkoušet?
Každý by si měl nějakou tu alternativu vyzkoušet, aby si na to udělal názor a mohl o tom objektivně mluvit. Za zkoušku člověk nic nedá. Podle mě jsou dnes navíc tyto produkty velmi chutné a už i cenově dobře dostupné.
Je flexitariánství celosvětově cestou současné společnosti?
Podepisuje se na celkovém snížení spotřeby masa, takže určitě je to v těchto souvislostech správný směr.
Jakou alternativu masa – „fake meat“ máte osobně nejraději?
Osobně mám velmi rád sejtany a produkty ze sóji.
Na co byste k sobě pozval člověka, který si chce vyzkoušet alternativu k masu?
Budete se divit, ale na nudle se sejtanem nebo na thajské kari se sójou.
Loving Hut International Vegan Restaurant & Café
Jde o mezinárodní síť veganských restaurací, jejímž mottem je láska, mír a harmonie. Tyto restaurace – zaměřené čistě na rostlinnou stravu – poukazují na to, že veganský způsob stravování není pouze etickou volbou, ale velice chutným, zdravým, vyváženým a rozmanitým životním stylem. První bistro Loving Hut v Praze otevřel Nguyen Tuan Dung v roce 2008, dnes jich v Praze najdete sedm.
Otevírací doba v Černé labuti:
Po – Pá: 11 – 21 hod.
So – Ne: 12 – 21 hod.
Více na:
Fcb: @lovinghutczech