Náhražka masa. To může znít vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa budou mile překvapena, jak chutné dnes může “FAKE MEAT” být. Dokážeme vám to! V pondělí 30. 8. se v domě Černá labuť, Na Poříčí 25 , koná veřejná ochutnávka výrobců umělého masa.
Ilustrace Tereza Kovandová
Co takhle dát si fejkové masíčko? Kvůli tomu se člověk hned nemusí státi veganem. Vždyť náhražky masa se dostávají do jídelních lístků a na regály supermarketů stále víc a získávají na oblibě i u jedlíků masa. Na akci TASTE FAKE MEAT proto veganští, vegetariánští i masomilní občané společně zkoušejí ta nejlepší masa bez masa.
V 8. patře domu Černá labuť proběhne v pondělí 30. srpna odborná soutěž za účasti expertů a zástupců médií, zatímco pro širokou veřejnost je připravena, a to zdarma, ochutnávka mas v přízemí a 1. patře, které je ostatně největším centrem vegetariánské respektive veganské kultury v Praze.
Vyzkoušet můžete kulinářské umění místních restaurací jako je Mooi či Loving Hut. A kromě toho budou k dispozici stánky předních producentů alternativních mas jako je Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma, Forkys, Linda Mc’Cartney, Lunter a další.
3D oči zvířete
Gurmánskou akci doprovodí program, který ukazuje nejen na gurmánské kvality umělého masa, ale také na etický a ekologický rozměr nahrazování zvířecího masa rostlinnými alternativami. Na stánku organizace Soucitně si můžete nasadit VR brýle a vidět svět očima zvířat chovaných ve velkochovech.
TASTE FAKE MEAT je oceněním tvořivosti těch, kteří hledají zdravé náhražky masa. Jeho cílem je rozšířit povědomí o umělém mase (resp. o rostlinných náhražkách masa, alternativním mase, či také “nemase”). Souhrně tomuto segmentu říkáme s nadsázkou “fake meat”. Ostatně v přízemí Černé labutě, v obchodě Vegan World je možné si zakoupit velkou škálu nejen umělých mas, ale také například alternativ mléčných výrobků.
Těžba masa z těl
Jeden z organizátorů akce, Jan Müller z Black Swan Media, říká: „TASTE FAKE MEAT je společná akce veganů, vegetariánů a jedlíků masa. Nedělíme lidi podle toho, kdo jí a kdo nejí maso. Ale víme, že svět potřebuje nový přístup ke zvířatům a k životnímu prostředí. Proto hledáme cesty, jak žít s úctou ke všemu živému – a přitom si co nejvíc užít jídla! Ročně zabijeme 70 miliard kuřat a další miliardy krav a dalších savců. Odhadem triliony ryb. Potravinářský průmysl se proměnil v jedna velká jatka, a lidé doslova těžíme maso z těl v zajetí chovaných a obvykle krutě zabíjených zvířat. Tohle je fakt, a je třeba s tím něco začít dělat. Nemá ale smysl jen obviňovat ty, kdo jedí maso. Je třeba změnu nastartovat postupně. Dnes si třeba stále více lidí, kteří jinak maso jedí, začíná pravidelně dopřávat fake meat. Protože je to zdravé, je to etické a chutná jim. Což je skvělý posun.”
Danuše Siering, majitelka Black Swan Media, dodává: “Zbožňujeme je, mazlíme se s nimi, nazýváme je svými nejlepšími přáteli. Zároveň je vězníme v konvenčním velkochovu, krmíme geneticky modifikovanými krmivy, odstraňujeme jim rohy, zkracujeme zobáky, zabíjíme je a jíme. Tento schizofrenní proces bude pokračovat tak dlouho, dokud bude převažovat zájem kupovat maso za tu nejnižší cenu. Ne, nikdo nemá právo druhým zakazovat, co má či nemá jíst. Naším cílem je dát příležitost zamyslet se a ochutnat alternativy masa. Jsem přesvědčena, že někteří lidé budou příjemně překvapeni.“
Událost na facebooku najdete ZDE a budeme rádi za její sdílení.