Berlínský špičkový šéfkuchař Tim Raue je v Berlíně kultovní osobností. Jeho Restaurant Tim Raue je nositelem dvou michelinských hvězdiček a 19,5 bodů v žebříčku Gault Millau. V roce 2021 se umístil v hodnocení nejlepších restaurací na světě na 31. místě THE WORLD’S 50 BEST RESTAURANTS, čímž získal i prvenství mezi německými restauracemi. Nyní přichází Tim Raue s novou výzvou – oznamil partnerství se švýcarskou firmou Planted, která je výrobcem alternativního masa. Jejich cílem je hvězdná kulinářská úroveň i v oblasti receptů bez masa. Vizí společnosti Planted je vyvíjet produkty vyráběné udržitelným způsobem, ze 100 % přírodních surovin, ale s plnou chutí. A právě zde se švýcarská společnost setkává s Timem Rauem, který se díky své vášni pro intenzivní chutě zaměřuje na vysoce kvalitní výrobky, jež tělu dodávají energii a radost ze života. Jak uvádí gourmet odborník Niko Rechenberg, v rámci jejich dlouhodobé spolupráce kulinářský tvůrce trendů podpoří vývoj produktů výrobce masa z rostlin svými odbornými znalostmi a jejich produkty planted.chicken a planted.pulled zařadil do veganského menu své restaurace v Berlíně-Kreuzbergu.
„Planted je první veganský proteinový produkt, který mě zcela přesvědčil jako náhrada masa nebo drůbeže. Je vyroben bez přísad a konzervačních látek, má jedinečnou texturu a strukturu a jeho jemné aroma je ideální pro přípravu intenzivních pokrmů, které nadchnou naše hosty,“ říká Tim Raue. Nyní vyvinul dva recepty, ve kterých bude produkty Planted používat: Veganský salát z pekingské „kachny“, který připravuje s planted.pulled, a „kuře“ s topinamburem, lískovými oříšky a lanýžem, ve kterém hraje hlavní roli planted.chicken.
Dá se věřit, že díky spolupráci Planted a Raue se podaří dostat maso z rostlin na špičkovou gastronomickou úroveň. „Tim Raue je vynikající a vizionářský šéfkuchař a spolupráce s ním je pro nás nesmírně obohacující. Jeho kulinářské zkušenosti jsou dokonalým doplňkem našeho velkého výzkumného týmu a našeho vlastního výrobního zařízení. Tímto způsobem můžeme na trh přinést udržitelné, zdravé a především ještě příjemnější produkty, které přesvědčí spotřebitele i restauratéry,“ říká Dr. Judith Wemmer, členka představenstva, zodpovědná za vývoj produktů ve společnosti Planted.
Zhotovení produktů Planted je přínosem i pro životní prostředí. Při výrobě Planted produktů se uvolňuje o 74 % méně oxidu uhličitého (CO2e) a spotřebuje se o 46 % méně vody než při výrobě klasického masa. Více si můžete přečíst na https://en.eatplanted.com/sustainability-calculator