Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné dnes může takové “fake meat” být. A proto vydavatel nnmagazine.cz, společnost Black Swan Media pořádá v domě Černá labuť první akci svého druhu u nás. TASTE FAKE MEAT – soutěž o ty nejlepší alternativy masa.
Přijďte 30. srpna do domu Černá labuť Na Poříčí, který je největším centrem vegetariánské a veganské kultury u nás, a zažijte etické gurmánské hody. V 8. patře Černé labuti proběhne odborná soutěž mezi výrobci delikátních umělých mas v tepelné úpravě, jako jsou Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland, Wheaty, VeganGrill, Ovegano, Salve Natura, The Vegetarian Butcher, Kalma a další. K ochutnávce bude řada dalších produktů od českých i německých výrobců. Jejich kvalitu bude hodnotit mezinárodní porota, v níž zasedne např. Dr. Ali Moshiri,v Německu pro své renomé v gastronomických kruzích přezdívaný “bylinkový papež”, Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit, Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha a další osobnosti.
V 1. a 2. patře Černé labuti, na ploše 800 metrů čtverečních, pak proběhne ochutnávka od dalších výrobců umělých mas, které budou k dostání v prostorách obchodu Vegan World, partnera akce Taste Fake Meat, a v restauracích Loving Hut a Mooi. Gurmánskou akci doprovodí osvětový program, který ukazuje nejen na gurmánské kvality umělého masa, ale také na etický a ekologický rozměr nahrazování zvířecího masa rostlinnými alternativami.
Jeden z organizátorů akce, Jan Müller z Black Swan Media, k tomu říká: “Nedělíme lidi podle toho, kdo jí a kdo nejí maso. Ale víme, že svět potřebuje nový přístup ke zvířatům a k životnímu prostředí. Proto hledáme cesty, jak žít s úctou ke všemu živému – a přitom si co nejvíc užít jídla! Málokdo ví, že ročně zabijeme 70 miliard kuřat a další miliardy krav či prasat. Svět se proměnil v jedna velká jatka, a my doslova těžíme maso z těl v zajetí chovaných, chemií a léky dopovaných zvířat, jimž měníme genetiku. Tohle je fakt, a je třeba s tím něco začít dělat.”
Ke zvířatům máme schizofrenní vztah
Event je oceněním tvořivosti těch, kteří hledají zdravé náhražky masa. Jeho cílem je rozšířit povědomí o umělém mase (resp. o rostlinných náhražkách masa, alternativním mase, či také “nemase”). Souhrnně tomuto segmentu říkáme s nadsázkou FAKE MEAT. Chceme, aby se u nás potkali výrobci umělého masa se zástupci obchodů a restaurací, a také s osobnostmi z médií. Současně si přejeme, aby možnost porovnání chuti dostala i široká veřejnost – bez ohledu na to, zda jí či nejí maso. O výsledcích soutěže budeme informovat čtenáře v Česku i Německu.
Danuše Siering, vydavatelka N&N magazínu dodává: “Zbožňujeme je, mazlíme se s nimi, nazýváme je svými nejlepšími přáteli. Zároveň je vězníme v konvenčním rychlochovu, krmíme geneticky modifikovanými krmivy, odstraňujeme jim rohy, zkracujeme zobáky, zabíjíme je a jíme. Tento schizofrenní proces bude pokračovat tak dlouho, dokud bude existovat zájem kupovat maso za tu nejnižší cenu. Ne, nikdo nemá právo druhým zakazovat, co má či nemá jíst. Naším cílem je dát příležitost zamyslet se a ochutnat alternativy masa. Jsem přesvědčena, že někteří lidé budou příjemně překvapeni.“
Revoluce v Aldi
Malou revolucí se v Německu stalo červnové prohlášení největšího diskontního řetězce Aldi, který chce od roku 2025 postupně přejít na prodej masa výlučně z chovů, které nabízejí zvířatům dobré životní podmínky. To, o čem agrární politika pouze mluví a není schopna prosadit, si velkoobchod s potravinami zajistil sám. Příklad, nad kterým stojí za to se zamyslet.
Článek si můžete také přečíst v německém jazyce.